tiistai 22. marraskuuta 2011

Hiusvärivaara

Hurjia juttuja maailmalla hiusväreistä.

Pahimmaksi terveysongelmaksi epäillään tavallisissa hiusväreissä parafenyleenidiamiinia (PPD).
Myrkyt keääntyvät kehoon ja aiheuttavat yllättäen voimakkaitakin reaktioita, kuten 
Iltalehden sivuilla tänään uutisointiin: linkki.

 • PPD-ALLERGIA
 • Parefenyleenidiamiini on kemikaali, joka auttaa väriä kiinnittymään hiukseen yhdessä hapetteen kanssa.
 • PPD:llä on paljon johdannaisaineita, jotka toimivat PPD:n tapaan. Siksi allergikon tai kampaajan on usein hankala tunnistaa ainetta sisällysluettelosta.
 • PPD oli kielletty Suomessa ennen EU:hun liittymistä. Silloin väreissä käytettiin sen johdannaisaineita.
 • PPD:tä on liki kaikissa tummissa kesto- ja kevytäväreissä. PPD:tä on sekä kotiväreissä että kampaamojen tuotteissa. Vaalennusaineissa kemikaalia ei ole.
 • Jos PPD:lle on herkistynyt tai allergisoitunut, ei sitä sisältäviä hiusvärejä saa käyttää. Esimerkiksi allergialääkkeen ottaminen ennen värin levitystä ei auta.
 • Päänahkakosketuksen välttäminen ei riitä, vaan raitojen tai pelkkien latvojenkin värjäämistä tulee välttää. Hiusrajan suojaaminen vaseliinilla tai muilla aineilla ei auta.
 • Ulkomailla otetut mustat hennatatuoinnit herkistävät PPD:lle, sillä niissä on usein käytetty lainvastaisesti todella suuria pitoisuuksia kemikaalia. Hennatatuointien takia PPD:lle herkistyneet voivat saada rajuja reaktioita hiusväreistä vielä vuosia myöhemmin.
Kopioitua tekstiä täältä: linkki


Turvallisempi hiusten värjäys


Lämpimästi suosittelen kokeilemaan turvallisempia hiusvärejä. Logona ja Sante ovat toimineet hyvin. Mikä parasta, karvan rakenne on joustava ja elävä - sellainen kuin lapsena oli. Päänahka voi hyvin värjäyksenkin aikana, eivätkä "silmät sula" kemikaalihuuruissa.


Sante ja Logona olivat Uuden Mustan hiusväritestissä. Logona tuli testiryhmän ykköseksi. Linkki.


Luonnolliset ihanat hiusvärit Logona ja Sante. Tuubiväri. Helppo levittää. Peseytyy hyvin pois. 
Teak väri antaa tummalle hiukselle lämpimän suklaisen sävyn.


Toinen hiusvärisuosikkini on Santen kasvivärijauhe, joka sekoitetaan kuumaan veteen. Sekaan voi laittaa tilkan punaviiniä luonnolliseksi hapetteeksi. Värijauheen voi sekoittaa myös mustaan teehen, joka auttaa myös värin tarttumiseen. Värimössö levitetään hiuksiin mahdollisimman lämpimänä. Muovimyssy päähän. Itse laitan vielä froteisen kietaistavan myssyn muovimyssyn päälle. Vaikutusaika on pitempi kuin synteettisillä väriaineilla. Kannattaa puuhata jotain hiusvärin vaikuttaessa. Aika kuluu nopeasti.


Musta ei värjää tukkaa korpinmustaksi. Kasvivärejä voi sekoittaa myös keskenään. Olen itse sekoittanut joskus mahonginpunaista ja mustaa. Musta ja terra ei sisällä punaista väriä. Mutta jos punaista haluaa, sävyjä löytyy kirkkaanpunaisesta eri ruskeanpunaisiin sävyihin.Muita vinkkejä kasviväreistä: Hius olisi hyvä puhdistaa hyvin mahdollisista hiuslakka- ja silikonijäämistä. Lava-shampoo on hyvä vaihtoehto. Oikea luonnonshampoo ei sisällä silikonia, joten kannattaa aloittaa ennen värjäystä aidon luonnonkosmetiikkashampoon käyttö.

Kasviväri syvenee värjäyskertojen myötä. Väriaine ei ole vahingollinen, joten värjäyksen voi tehdä uudestaan piankin.

Kasvivärien värjäysteho on aina yksilöllistä. Ruokavalio ja lääkkeetkin vaikuttavat hiukseen ja sen värjäytymiseen.

Kasviväreillä ei voi vaalentaa hiusta. Värjäystulos on aina yksilöllinen riippuen henkilön perushiusväristä.
Vaaleaa tukkaa ei kannata värjätä kasviväreillä mustaksi, vaarana voi olla vihertävä lopputulos, johtuen runsaasta klorofyllistä.

Suosittelen kokeilemaan. Elimistön kemikaalikuormitus kevenee ja hius sekä päänahka voivat hyvin.5 kommenttia:

 1. Heippa! Löysin tänne kemikaalikimaran kommentin kautta. Olen päättänyt lopettaa hiustenvärjäyksen ja kävinkin ottamassa ensimmäisen kasvivärin ihan kampaajalla. Vähän jäi mietityttämään että onko hennapohjaisissa väreissä aina lopputulos "lämpöinen". Jotenkin haluaisin päästä kohti lähemmäs omaa maantienväriäni.... Katselin noita Logona voidevärin värikaavioita, mutten vielä osannut päättää että mitä kokeilisin. Kiitokset blogista, palaan tänne uudestaan :) Terv.ingrid

  VastaaPoista
 2. Moikka Ingrid. Tervetuloa blogiin :-).
  Ainakin Santen kasviväripohjaisissa on väri Terra, joka ei sisällä punaista väriä. Logonasta olen käyttänyt tumminta väriä Teak, mutta se on jonkin verran punertava. Täytyypä perehtyä Logonan muihinkin väreihin.

  Oma kokemus kasviväreistä on positiivinen. Tukka ja päänahka voi niin paljon paremmin.

  VastaaPoista
 3. Minä jouduin lopettamaan värjäyksen kokonaan.
  Sain väreistä ihottumaa. Koko päänälakeni oli, kovasti syyhyävän ihottuman, peitossa ja otsakin hiusten läheltä.
  Olin värjännyt hiuksiani vuosikymmeniä.

  Nyt hiukseni ovat todella vaaleat.... siis eivät harmaat, vaikka oma värini nuorempana oli tumma....☺
  Onneksi olen perinyt isältäni tämän vaaleuden...äidilläni on taas normaalit harmaat hiukset...

  VastaaPoista
 4. Irmastiina. Oih, vaaleita ihmisiä onnistaa harmaiden suhteen. Tumman karvan seasta harmaa törröttää kuin antennit ;-).

  Kait allergioista voi ajatella jollain tapaa positiivisen elimistöä suojelevana, vaikka eihän ne kivoja ole.

  VastaaPoista
 5. Kokeilin Logonan ruskeaa, mutta ei tarttunut juurikasvuun kunnolla, vaikka itsellä aika vaaleat hiukset. Annoin vaikuttaa 1,5h ja ennen värjäystä tein sen Logonan oman tehopuhdistuksen, vaikka en olekaan pariin viikkoon käyttänyt hiustenpesussa kuin soodaa. Kannattaisko kokeilla mustaa väriä? Tuleeko hirveän mustat? Koin hieman hankalaksi tuon värijauheen käytön, onko Logonalla ollenkaan mustaa väriä voidemaisena?

  VastaaPoista